Zoeken

Ik maakte van mijn hobby mijn werk en werd tekstschrijver

Als je me volgt op Instagram is het je waarschijnlijk niet ontgaan. Begin 2019 hakte ik de knoop door en besloot ik een carrière te starten als freelance tekstschrijver. Dat ging niet vanzelf. Twee jaar geleden belandde ik namelijk in een heftige burn-out. Niet eerder zat ik zo diep. Behalve een zware tijd, was het ook een keerpunt in mijn leven. Ik ging met mezelf aan de slag: wie ben ik, waar ben ik goed in en vooral, wat wil ik eigenlijk? Ik ging bloggen en herontdekte mijn liefde voor schrijven. Nu, driekwart jaar later, schrijf ik me in bij de KvK als freelance tekstschrijver. Ben best trots en pies stiekem in mijn broek van de spanning, maar het is zover: ik ben ondernemer!

Wat doe je precies, als tekstschrijver?

Deze vraag heb ik de afgelopen tijd regelmatig gekregen. Hoewel ik nog een newbie ben en denk dat tekstschrijver een duidelijker beroep is dan bijvoorbeeld procesmanager, is het niet voor één gat te vangen. Ja, ik schrijf teksten (duh). Maar teksten zijn er in duizend-en-een vormen. Zo vind ik het ontzettend leuk om iemand te interviewen en daar een mooie tekst bij te schrijven. Mijn sensitiviteit inzetten om de diepgang en essentie uit een gesprek te halen en mensen het hemd van het lijf vragen vind ik fantastisch. Maar ook het schrijven van Instagram-posts is één van mijn favorieten. Dan vind ik het juist lekker om korte, bondige en pakkende teksten te schrijven die mensen aan het denken zetten. Ik schrijf allerlei soorten teksten en ben redelijk all-round, maar ik schrijf altijd bezielde teksten.


Bezielde teksten, was da? Ik geloof dat de wereld een mooiere plek wordt als jij je werkelijke en authentieke verhaal uitdraagt, met de imperfecties die daarbij horen. Niet alleen thuis aan de keukentafel, maar ook in je werk of bedrijf. Ik help je daarbij, door een bezielde tekst te schrijven. Een bezielde tekst is een tekst die je raakt. Een tekst die duidelijk maakt waarom jij doet wat je doet. Een tekst die jouw verhaal vertelt. Letterlijk, een tekst met een ziel. Wanneer mensen geraakt worden door jouw tekst, zijn ze ook sneller geneigd je dienst of product af te nemen. 

Wat ik – nu al – mooi vind aan het vak van een tekstschrijver is dat het niet een kwestie is van zitten en typen, maar een proces van voelen, aftasten, inleven, je verplaatsen in de lezer, nadenken over de boodschap, afstemmen met de opdrachtgever, goede vragen stellen. En daarna pas schrijven. 


Hoe ziet je werkdag eruit?

Geen dag is hetzelfde (cliché, maar waar). De ene dag werk ik aan websiteteksten voor een consultant in de zorg en de andere dag interview ik een coach over waarom ze doet wat ze doet. Weer een andere dag drink ik koffie met een collega tekstschrijver of potentiële klant en maak ik mailings voor een opleidingsinstituut. Daarnaast ben ik bijna dagelijks bezig met mijn eigen content. Foto’s maken, Instagram-captions schrijven en ideeën voor blogs uitwerken. Naast betaalde opdrachten ben ik ongeveer een halve dag per week bezig met leren en ontwikkelen. Ik volg trainingen, cursussen en opleidingen over ondernemen, bloggen en persoonlijke ontwikkeling.

Wat voorop staat in mijn nieuwe ondernemersbestaan is echter ‘rustig ondernemen’. Een term die mijn vriend bedacht en die mij goed past. Ik werk ongeveer vijf uur per dag, neem veel en lange pauzes en leg de lat niet te hoog. Natuurlijk pleeg ik acquisitie, maar niet als een malle en wel op mijn voorwaarden. Hoewel dat ook betekent dat er nog geen bakken met geld binnenstromen, voel ik me hier nu lekker bij. En dat is ook belangrijk. Ik geef het de tijd.


Blijf je bloggen?

Ja, maar de blog krijgt een nieuw jasje. Voorheen schreef ik over het proces van burn-out naar beter. Inmiddels kan ik zeggen dat ik mijn burn-out achter me heb gelaten en een nieuwe levensfase in ga. Hoewel ik nog regelmatig wil bloggen over stress, burn-out en persoonlijke ontwikkeling (want dat gaat altijd door), wil ik de focus verplaatsen. Net zoals de focus in mijn eigen leven verplaatst naar nieuwe uitdagingen, de ontdekkingstocht van het ondernemen en alles wat ik daarvan leer. Daarnaast wil ik meer gaan delen over het hoe en waarom van authentieke en bezielde content. Omdat ik ook andere ondernemers wil helpen bij hun positionering en het vertellen van hun verhaal.

Ik ben van plan om te bloggen wanneer het goed voelt. Niet bloggen omdat het moet, maar wanneer de inspiratie stroomt. Dus het kan zijn dat er in een week drie blogs online komen en dan drie weken niet. I hope you don’t mind.


Wil je op de hoogte blijven van mijn ondernemersbestaan? Volg me dan op Instagram of abonneer je op mijn mailings. Als bonus ontvang je tips over storytelling waarmee jij jouw doelgroep raakt.

Recente blogposts

Alles weergeven