Zoeken

30 jaar, 30 levenslessen

Precies 30 jaar geleden kwam ik ter wereld. Om 5 over 2 ‘s nachts. Vandaar dat ik zo’n nachtuil ben. Of avondmens, hoe je het ook wil noemen. Maar ik dwaal af. 30 jaar worden is best een dingetje. Dan ben je zogenaamd echt volwassen en heb je de schaapjes op het droge. Dan snap je hoe het leven in elkaar zit. Met baan, kind en auto voor de deur. NOPE. Haven’t figured it all out yet… Maar de afgelopen 30 jaar heb ik wel heel veel geleerd. Met name in de laatste 1,5 jaar, toen ik mijn burn-out kreeg en helemaal niks meer kon. Daardoor ben ik veel zaken in mijn leven opnieuw gaan overwegen. Vandaag deel ik 30 belangrijke levenslessen met je. Misschien helpt het je. Misschien niet. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt, laat je het weten?


1. Je mag doen wat goed is voor jou.

Ja mensen, dat mag dus. Deze les was voor mij best een openbaring. Ik herhaal ‘m regelmatig tegen mezelf, als een soort mantra. En nee, doen wat goed is voor jou is niet egoïstisch. Dat noem ik ‘het oude denken’. You can’t poor from an empty cup. Het ‘nieuwe denken’ is: Ik doe wat goed is voor mij. Daarmee is het 9 van de 10 keer ook goed voor een ander.


2. We doen allemaal maar wat.

Er bestaat geen handboek voor het leven. We doen allemaal maar wat. Wat relativerend! Dat mag jij ook doen.


3. Je moet niks.

Deze jongens, is huge. Ik moest zoveel van mezelf. Teveel voor de uren die in een dag zitten, teveel voor een menselijk lichaam. Niemand is je opperbevelhebber. Dat ben jijzelf. Je kunt jezelf de grond in maaien of je kunt jezelf vertellen dat je (bijna) niks moet. Je hoeft niet naar die kantoorbaan waar je buikpijn van krijgt. Je hoeft niet elke week te bellen naar je moeder. Je hoeft niet elke uitnodiging te accepteren. Je hoeft geen topinkomen te hebben. Je hoeft de laatste trends niet te volgen. Je hoeft geen 3.404 afspraken in één dag te proppen. Doe het lekker niet, als je het niet wilt. Doe dingen waar jouw stekker van in het stopcontact gaat. (Sommige dingen moeten wel. Zoals eten. Slapen. Naar de wc gaan).

4. Niet iedereen hoeft jou leuk te vinden.

Aaaiii. Een lastige. Want we willen het liefste dat iedereen ons leuk vindt. Dat geeft een fijn gevoel, in de smaak vallen. Het ding is alleen: als iedereen jou leuk vindt, ben je meestal niet echt jezelf. Als jij jezelf bent trek je mensen aan die op jouw ‘golflengte’ zitten. Als je alles doet om leuk gevonden te worden ben je een beetje nep. Ben echt. Ben jezelf. En de juiste mensen zullen je weten te vinden.


5. In één keer een zak chips leeg eten is nooit een goed idee.

Chips, het blijft mijn zwakke plek. Mij maak je blij met hartige, zoute snacks. En als je dan eenmaal dat ene chippie pakt, is zo die hele zak leeg. Ken je dat? Daarna voel ik me opgeblazen, ongelukkig en moet ik veel water drinken om dat zoute mondgevoel weg te spoelen. Niet doen Em. Gewoon in twee keer, is ook goed.6. Alles gaat voorbij.

Leuke dingen gaan voorbij. Jammer, maar waar. Gelukkig gaan minder leuke dingen ook voorbij. Een slechte dag gaat voorbij. De pijn die jij nu voelt, gaat voorbij. Het verdriet wat in jou zit, gaat voorbij. De koude winter gaat voorbij. De serie waaraan je verslaafd bent op Netflix, gaat voorbij. Het leven gaat voorbij. Als je weet dat alles voorbij gaat, kun je je iets minder druk maken om wat er nu niet fijn is. Want je weet: het wordt anders. Ik vind dit een ontzettende opluchting.


7. Kwetsbaarheid loont.

Ik stel me op dit blog en op Instagram vrij kwetsbaar op. De hele wereld kan mijn verhaal lezen. Zo ook mijn ouders, vriendinnen van vroeger en collega’s. Toch is dit kwetsbaar opstellen het beste wat ik sinds lange tijd gedaan heb. Ik voel me er sterker door. Ik ben ik, en dat is oke. Jullie reacties en (h)erkenning op mijn kwetsbare verhalen zijn goud waard. We maken eigenlijk allemaal dezelfde struggle door, met onze eigen accenten. Dat je niet alleen bent en je kwetsbaarheden gewaardeerd worden is het beste gevoel in de wereld.


8. Therapie helpt.

Om ervaringen en gevoelens te plaatsen. Om te verwerken en te begrijpen. En om die beerput aan emoties langzaam te openen en te kijken wat er in zit. Het is niet echt fijn of leuk, therapie. Maar het helpt wel. Beetje bij beetje krijg ik inzicht in hoe mijn verleden me gevormd heeft. Ik krijg meer begrip voor mezelf en dat maakt dat ik wat minder streng voor mezelf ben.


9. Iedereen heeft zijn eigen shit. Ook wel: elk huisje heeft zijn kruisje.

Soms denk je bij mensen: “Die heeft het allemaal voor elkaar”. Niets is minder waar. Jij ziet alleen maar de buitenkant, maar die zegt niet zoveel. Ik ben gaan inzien dat iedereen zijn eigen shit heeft, en daarmee te dealen heeft. Allemaal shit in een ander jasje. Maar wel allemaal shit. Net zoals jij en ik.


10. Volg je nieuwsgierigheid.

Een tijdje terug wist ik niet goed wat ik met mijn leven aan moest. Waar ben ik voor op de wereld gezet? Wat past bij mij? Waarmee voeg ik iets toe? Ik dacht veel te ingewikkeld. De antwoorden lagen dichtbij. Kijk naar de dingen waar je elke dag nieuwsgierig en blij van wordt. Denk aan de sites of blogs die je vaak bekijkt, podcasts die je luistert, mensen waar je nieuwsgierig naar bent en momenten dat je de tijd vergeet. Die geven je kleine duwtjes richting datgene waar jij hier voor bent. Volg het!


11. Je bent niet verantwoordelijk voor de pijn of het (on)geluk van de ander.

Een lastige voor mij. Ik was zo’n meisje dat de pijn van de mensen van wie ze hield in haar opzoog. En alles voor een ander wilde oplossen. Ik besef me nu: dat kan ik niet. Je kunt nooit de pijn van iemand anders overnemen of oplossen. Je kunt er wel voor iemand zijn.


12. Je bent je gedachtes niet.

Ik weet niet hoe het zit met jouw gedachtes, maar die van mij vertellen me vaak de grootste bullshit. “Je kunt het niet”, “je bent niet leuk genoeg”, “doe het maar niet, dan blijf je veilig”. Bla, bla, bla. Wat heb ik ze vaak geloofd, die gedachtes. Dat doe ik lang niet altijd meer. Ik zie nu dat ze van voorbijgaande aard zijn. Je HEBT gedachtes, je BENT ze niet.


13. Je mag je kut voelen, je hoeft niet altijd blij te zijn.

Als je jezelf toestaat om je kut te voelen, gaat het sneller voorbij. Het is vaak onze reactie op negatieve gevoelens die het erger maakt. Ik moet denken aan dit zinnetje: “Het gaat beter met me, sinds het oké is als het soms even wat minder gaat”. Amen.


14. Rust nemen en opladen is net zo belangrijk als energie uitgeven. 

Dit is een belangrijke les van mijn burn-out. Rust nemen is heel belangrijk voor me. Zonder ben ik nergens.


15. Mensen zijn helemaal niet met jou bezig. Ze zijn vooral met zichzelf bezig.

Klinkt een beetje bot, maar dit heb ik wel ondervonden. Natuurlijk heeft iedereen een mening over jou. Maar na ongeveer 15 seconden is iemand weer met zichzelf bezig. Zo is de mens nu eenmaal gebouwd. Doe vooral wat jou goed lijkt, niet wat je denkt dat anderen goed vinden.


16. Perfectionisme leidt niet tot een perfect gevoel.

Perfectionisme leidt tot een onvolledig gevoel, een gevoel van tekort schieten. Want: het is nooit goed genoeg. Redenen genoeg om perfectie gedag te zeggen en imperfectie te omarmen.


17. Spannende Netflix-series zijn heerlijk en vreselijk tegelijkertijd.

Narcos, House of Cards, The Bridge, Gomorra, Suburra, Ozarks, Casa de Papel, Homeland. Ik heb ze allemaal gezien. Wat een heerlijk gevoel dat je de volgende aflevering gelijk weer aan kunt klikken. En wat vreselijk dat je in één weekend een heel seizoen wegkijkt en nergens anders aan toe komt.


18. Werk hoeft niet zwaar en uitputtend te zijn.

Jarenlang vond ik werk zwaar en uitputtend. Ik ging met buikpijn naar mijn werk omdat ik me daar helemaal niet thuis voelde. Ik koos ervoor om op die plekken te werken omdat het zo goed aansloot op mijn studie en goed stond op mijn CV. Behoorlijk slechte redenen, vind ik nu. Pas de laatste tijd ervaar ik dat werk moeiteloos kan zijn en energie kan geven. Wat een openbaring!


19. Katten zijn grote leermeesters.

Mijn katten Sol en George zijn mijn leermeesters. Ze volgen hun neus. Slapen wanneer ze moe zijn. Ze zijn echt, voeren geen toneelstukjes op. Ze zijn instinctief en willen zoveel mogelijk knuffelen. Ze maken het leven niet moeilijker dan het is.


20. Vertrouw bij grote beslissingen op je gut feeling.

Nog niet zolang geleden maakte ik bij grote beslissingen oneindige voor-en-tegen-lijstjes. Bleef ik nieuwe opties zoeken omdat ik bang was om de verkeerde keuze te maken. Ik dacht dat ik keuzes rationeel moest onderbouwen. Maar als ik terugkijk op de afgelopen 30 jaar heb ik de beste beslissingen gemaakt op basis van mijn onderbuikgevoel.


21. Je lichaam weet meer dan je hoofd.

Mijn burn-out heeft me dit pijnlijk duidelijk gemaakt. We zijn bijna allemaal wandelende hoofden. Ik ook. Totdat mijn lichaam ermee stopte en alle alarmbellen liet afgaan. Nu is mijn lichaam leidend bij het bepalen wat wel en niet goed voor me is. Je lijf weet vaak eerder dan je hoofd of een keuze wel of niet goed voor je is. Luister ernaar, en laat dat hoofd een toontje lager zingen.


22. Ik kan meer dan ik denk.

Al vanaf jongs af aan zegt mijn faalangst / minderwaardigheidscomplex dat het me vast niet zal lukken. Dat ik het niet kan. Zo dacht ik dat ik niet slim genoeg was voor havo/vwo en ook de universiteit leek niet voor mij weggelegd. Dit bleek allemaal onzin. Nog steeds laat dit venijnige stemmetje regelmatig van zich horen. Ik weet nu dat ik veel meer kan dan ik denk.


23. Je hoeft niet voor je 30e je schaapjes op het droge te hebben.

Op je dertigste wil je getrouwd zijn, twee kindjes hebben, een koophuis en flitsende carrière. Het is een fabeltje. Vandaag word ik 30, ik begin net met een nieuwe carrière en ben nog nooit zo excited geweest over werk. Succes heeft voor mij een totaal andere betekenis gekregen. Dat zit hem nu veel meer in leven vanuit wie ik werkelijk ben. En dat heeft niets met geld of een flitsende carrière te maken.


24. Het leven loopt nooit zoals je verwacht…. En dat is oké.

We zijn constant bezig met ons leven te plannen. Te bedenken waar we over een jaar willen staan, of over vijf jaar. Niks mis met doelen stellen of je dromen najagen. Maar neem ze niet te serieus, laat je geluk niet afhangen van of je ze haalt. Het geluk zit namelijk in de stappen die je zet, maar nog meer in de onverwachte wendingen die het leven te bieden heeft.


25. Je bent goed zoals je bent, ook met wallen, puist of vetrolletje. Leve de imperfectie.

Deze blijft lastig. Ik kan soms best onzeker zijn over mijn uiterlijk. De wallen na een slechte nacht of puistjes op mijn kin tijdens mijn ongesteldheid. Maar ja, het is wel wie ik ben. Dus het mag er zijn. Ik mag er zijn. Jij ook!


26. Voel wat er te voelen valt, ook als het eng is.

Feel the feels. Het is belangrijk om gevoelens toe te laten. Liever ervaren we geen ‘negatieve’ gevoelens, zoals angst, verdriet en boosheid. Als je je gevoelens niet toelaat, zetten ze zich vast in je lijf. Daar krijg je vroeg of laat last van. Gevoelens en emoties willen gevoeld worden, ze willen door je heen stromen. Denk maar eens aan de opluchting die je voelt na een huilbui.


27. Als je een deur sluit, opent er altijd een nieuwe.

Soms heb je een harde nee nodig om een ja te kunnen krijgen. Als je één deur dichtdoet, opent er altijd een nieuwe. Als iets niet bij je past, doe die deur dan dicht, en er komen nieuwe mogelijkheden op je pad. Dit heb ik zelf ondervonden en ik blijf het ongelofelijk vinden. Maar het werkt echt zo.


28. Blijf leren.

Leren, ontwikkelen, investeren in jezelf. Ik doe niks liever. Afgelopen jaar heb ik veel geïnvesteerd in mijn eigen ontwikkeling. Met trainingen, cursussen en loopbaancoaching. Het betaalt zich dubbel en dwars uit.


29. Door de kamer dansen is goed voor een mens.

Je laten meevoeren door de muziek. Niet nadenken. Gewoon je lichaam laten bewegen zoals het wil bewegen. Wat kan dat heerlijk zijn. Het liefste draai ik pirouettes door de woonkamer met een van mijn katten in mijn armen.


30. Je leeft nu.

Ik voel vaak een enorme haast om het volgende te bereiken. “Als ik die baan heb, dan ben ik waar ik wil zijn.” Maar als je daar bent, is er weer iets nieuws om naar te streven. Wil je echt je leven lang achter dat stokje met die wortel aanrennen? Je gaat hem nooit pakken. Tenzij je NU gaat leven, waar het allemaal gebeurt. De toekomst en het verleden zijn slechts illusies.

Recente blogposts

Alles weergeven